Druhy olivových olejů
Kvalitativní zařazení olivového oleje
Význam kvality olivového oleje na chuti a na zdraví je rozhodující. Proto je třeba, aby spotřebitel uměl rozeznávat jeho různé druhy a zvolit ten správný druh.
Faktory, které příznivě ovlivňují kvalitu
Olivový olej tak jak je dnes na Krétě vyráběn, má vynikající kvalitativní vlastnosti. Jeho kyselost je velmi nízká a jeho další vlastnosti (vůně, chuť) vynikající. A tak je velmi vysoké procento, které se pohybuje mezi 85 až 95% v závislosti na podmínkách konkrétního roku, zařazováno do kategorie nejvyšší kvality - EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ. Procento tohoto olivového oleje je v jiných zemích vyrábějících olivový olej o hodně nižší.
Vynikající vlastnosti krétského olivového oleje, tedy jeho bezkonkurenční chuť a výtečná vůně, jsou výsledkem slunečného počasí a suchého podnebí, které je ve většině oblastí ostrova, zvláště pak na podzim a v zimě, kdy se uvnitř plodu vytváří. Při dosahování vyššího procenta krétského olivového oleje vynikající kvality napomáhají a přispívají rozhodným způsobem také pečlivé kultivační práce a zvláště pak úspěšný boj s Dakem, jakož i správná a rychlá sklizeň.
Za velmi důležité faktory zlepšení kvality jsou považovány zkrácení doby mezi sklizní a lisováním a vysoká čistota plodů převážených z olivového pole až do závodu na jeho zpracování. Zkrácení doby mezi sklizní a lisováním, jež v posledních letech dosáhla 1-2 dní, je považováno za řecký úspěch, za který vděčíme nejen procesu mechanizace sklizně prováděné malými sběrači olivových plodů, ale také velkému počtu a dynamičnosti moderních závodů na výrobu olivového oleje, které se nacházejí na Krétě a jež dovedou zpracovat téměř tentýž den sklizené plody.